KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YENİ DÖNEM
- ÇAĞATAY ÇAVUŞOĞLU
- 12 Ara 2023
- 2 dakikada okunur
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’un riskli yapıların yıkılmasından sonraki evreyi düzenleyen "UYGULAMA İŞLEMLERİ" başlıklı 6. Maddesi 7471 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 7.11.2023 tarihinde değişikliğe uğratılmıştır.
7.11.2023 tarihinden önce “ Uygulama alanında cins değişikliği, tevhit, ifraz, alan düzeltme, taksim, ihdas, terk ve tescil işlemleri muvafakat aranmaksızın Başkanlık, TOKİ veya İdare tarafından resen yapılır veya yaptırılır. Bu parsellerin malikleri tarafından değerlendirilmesi esastır. Bu çerçevede riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarında uygulama yapılan etap veya adada, riskli yapılarda ise bu yapıların bulunduğu parsellerde, yapılar yıktırılmadan önce, parsellerin tevhit edilmesine, münferit veya birleştirilerek veya imar adası bazında uygulama yapılmasına, ifraz, terk, ihdas ve tapuya tescil işlemlerine, yeniden bina yaptırılmasına, payların satışına, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesine, yapının paydaşı olup olmadıkları gözetilmeksizin sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir. ” şeklindeki 1. Fıkrasında aranan en az üçte iki çoğunluk şartı 7471 sayılı kanun uyarınca “salt çoğunluk “ olarak yeniden düzenlenmiştir. Değişiklikten sonra 6306 sayılı kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit olunan yapı malikleri hisseleri oranında salt çoğunluk ile karar alabilecek, alınan kararın yetkili merciler tarafından onaylanması ile alınan karar uyarınca kentsel dönüşüm faaliyetlerine başlanabilecektir.
6306 sayılı Kanunun yukarıda anılan 7471 sayılı kanun uyarınca değiştirilmesi ile 6. Maddesinin 2. Ve 14. Fıkralarındaki “ hisseleri oranında paydaşların en az üçte ikisi şeklindeki ibareler de “hisseleri oranında salt çoğunluğu” olarak yeniden düzenlenmiştir. 2. Fıkrada yapılan değişiklik ile daha önce maliklerin hisseleri oranında en az üçte ikisinin anlaşmaya varamaması halinde kamulaştırma yapılacağı düzenlemesi salt çoğunluk ile anlaşmamaya varılamaması halinde kamulaştırma yapılacağı şeklinde düzenlenmiştir. 14. Fıkrada yapılan değişiklikte ise müteahhidin kentsel dönüşüme tabi yapı inşasını bir yıl süreyle durdurması sonucunda arsa maliklerinin hisseleri oranında en az üçte ikisi ile karar alınması halinde sözleşmenin feshi adına idareye başvurabilecekleri düzenlemesi , maliklerin hisseleri oranında salt çoğunluğu ile karar ile karar alınması halinde idareye sözleşmenin feshi adına başvurabilecekleri şeklinde düzenlenmiştir.
Commentaires